Bakgrunn og betydning av brikkene

Selve brikkene har blitt laget av mange forskjellige materialer. De er ofte laget med veldig intrikat design, spesielt blomster og sesong-brikkene. Det mest populære materialet var elfenben, men det ble forbudt med elfenbensprodukter fra 1970. De fleste sett er i dag laget av tre,keramikk eller plastikk.

I alt er det 144 brikker, fordelt på 5 grupper: Sirkler, Bambus, Skrifttegn, Drager og Vinder. Så er det 8 bonusbrikker, fordelt i 2 grupper: Årstider og blomster.

Sirkler

Det er fire brikker av hver av sirklene. Brikkene har fra en til ni sirkler, og inneholder også tallet oppe til høyre. Navn på brikkene er på kinesisk «Tôngzi (tønne)», eller «bîng (flatbrød)». Siden den første brikken er representert med en stor sirkel, kalles den også for «dàbing», som betyr stor pannekake. På engelsk har den et annet navn: "The Moon". Sirkel 5 brikken har også et eget navn, nemlig "The Plum Blossom"

Brikkene representerer sett fra et økonomisk ståsted kobber-mynt.

Bambus

Brikkene har fra en til ni bilder av bambus, samt et tall. Dette er det mest vanlige settet å bruke i dag, men tradisjonelt såg 1-brikken slik ut:

Symbolet skal være av en fugl, og symbolerer navnet på spillet (mahjongg betyr «kvitrende fugl»). Brikken har fått navnet «Mà què», som betyr spurven. Grunnen til at denne brikken såg annerledes ut, var for å hindre at man risset inn flere bambusstokker, altså for å forhindre juksing.

Navnet på gruppen av brikker samlet er «suôsi», som betyr vevd tråd. Det kommer fra at symbolene egentlig skal forestille Tau, som man bruker for å binde sammen 100 kobbermynter (kinesiske kobbermynter hadde et hull i midten). «Humpene» du ser på stokkene er egentlig tau, men siden det ser mer ut som knottene på bambus planten, ble dermed navnet oversatt til engelsk som Bamboo.

Det er fire brikker av hver i ett mahjongg sett.

Skrifttegn

Dette er de vanligste brikkene å bruke i dag, de mest tradisjonelle har ikke et Vest-Europeisk tall oppe til høyre, men bare det kinesiske tegnet for tallet. Det er de sorte tegnene.

Brikkene kalles for WAN tiles ("wànzi"), og det røde tegnet er da også symbolet for «wàn». Det betyr Myriad, som er tegnet for 10 000.

Da forstår du kanskje at fra et økonomisk synspunkt er en Wan det samme som 100 Bamboo. En bamboo er 100 kobbermynter.
1 Wan = 100 Bamboo = 10 000 dàbing.

Drage-brikkene

Til venstre ser du de originale drage-brikkene. De er ikke så mye brukt lenger, i alle fall i vesten. De som er mest vanlige å bruke ser du til høyre.

Her er det også et tilfelle av «lost in translation». Det er ikke symboler for drager brikkene representerer, men for forskjellig form for liv. Den røde dragen symboliserer Dyrelivet (inkludert mennesker), den grønne dragen står for planteverdenen og den hvite dragen åndeverdenen.

Det er også her 4 stykker av hver brikke.

Retnings-brikkene

Vindretninger eller mer nøyaktig kompassretninger, vest, øst, nord og syd. I tradisjonell Mahjongg er dette spillebrikkene man bruker for å bestemme start-rekkefølgen blant fire spillere. Så legges de også ut i bordet.

Det er fire brikker i hver vindretning.

Blomster brikkene

I motsetning til de andre gruppene, er her kun 1 stk av hver brikke. Det er tradisjonelt sett bilde av «The Four Gentlemen». Navnet kommer fra en sammenligning av desse plantene i forhold til det filosofiske systemet Confucianismen (som kommer fra Confucious – se mer om mytene bak historien til Mahjongg) og fra «Junzi», som grovt oversatt betyr en overordnet person innenfor confucianismen. De fire blomstene, er de flotteste blomstrene i Kina, og er dermed Junzi innenfor blomsterverdenen. Blomstrene er Orkide, Bambus, Krysantemum og Plomme. I tillegg representerer hver enkelt blomst også en årstid, Orkide er en vårblomst, bambus en sommerblomst, Krysantemum står for høsten og plommen for vinteren. Og nettopp årstidene er de fire siste brikkene i settet.

Årstidene

Sammen med blomster-brikkene består også denne gruppen kun 1 stk av hver brikke. Det er en brikke for hver årstid. Orginalbrikkene består av en tegning av blomsten representert for årstiden, samt det kinesiske tegnet. Brikkene som er vanlig å bruke i Europa har andre tegn, med bokstavforkortelse for årstiden.

Ekstra brikker

I tillegg til de brikkene som er presentert over, spiller Amerikanerene med fire ekstra brikker. Det er simpelthen fire Joker-brikker.


mahjongg.no er produsert av Nyland Online. Copyright © 2015 - 2019