Bakgrunnen til Mahjongg-kabalen

Mahjong Solitaire er en enklere utgave av Mahjong og er for en spiller. Offisielt navn er Shanghai Solitaire, men de aller fleste nettbaserte utgaver av dette spillet heter bare Mahjong. Dette spillet bruker brikkene til orginalspillet Mahjong som utgangspunkt, men du finner et utall varianter på nett med mange forskjellige brikker og antall.

Mahjong Solitaire er et av få slike brikke/brett spill som begynte sitt liv på en datamaskin. Den som er kreditert å stå bak er Brodie Lockard i 1981. Da lagde han en versjon av spillet til PLATO-nettverket (PLATO var et datanettverk utviklet til universitetet i Illinois, senere spredt over hele verden som et kommersielt produkt, lisensiert av CDC). Lockard kalte spillet for Mah-jongg, og ifølge han selv var det basert på det gamle kinesiske spillet «The Turtle».

To år etter ga CDC ut en betal-versjon av spillet Online, men det var ikke før Activision ga ut «Shanghai» i 1986 at spillet begynte å bli populært. Igjen var det Brodie Lockard som sto bak dette nye spillet, og det ble solgt i hele 10 millioner eksemplar, rettet mot Apple Macintosh brukere spesielt. Senere har spillet vært å finne på over 30 forskjellige plattformer. Activision varemerke beskyttet «Shanghai», så for å omgå dette, laget David Norris spillet «Taipei» for Microsoft. Spillet var med i Microsoft Entertainment Pack for Windows 3.x i 1990. Du finner også en versjon på senere utgaver av Microsoft Vista, da heter spillet «Mahjong Titans».

Selv med varemerke på «Shanghai» og utgivelsen av «Taipei» var fortsatt originalen, «Mah-jongg» gratis, og tilgjengelig for alle å spille, men det er ingen tvil om at det var/er Activision sin utgivelse som gjorde spillet populært, og som er det spillet som man i dag finner en mengde varianter av på nett. Og – på grunn av varemerke beskyttelsen, kaller de aller fleste spillet bare for Mahjongg, selv om det ikke ligner på det brettspillet som faktisk har det navnet. Et mer offisielt navn eksisterer ikke, men det nærmeste er Solitaire Mahjongg eller Mahjongg Solitaire.

Mahjongg Solitaire tilhører gruppen spill man kan kalle for Meditative strategiske spill. Det er et veldig strategisk spill, men er ikke et action-fylt spill. Det gir deg muligheten til å fordype deg i spillet og trene både konsentrasjon og gjenkjennelses evnene dine – det er laget for å avslappe spilleren rett og slett. Selv om det er et strategisk spill, er det raskt å lære spillet.

Om du ser på spillet sett fra en spillutviklers synspunkt, så er spillet alltid en sikker hit – Millioner spiller det, og behovet for flere spill ser ikke ut til å stoppe. Det er sagt at Mahjongg Solitaire skal være ganske enkelt å programmere, i alle fall i forhold til det originale Mahjongg spillet.

Som i vanlig mahjongg, så består spillet av 144 brikker. De blir lagt ut i forskjellige mønstre i bordet, oftest i et spesielt fire-lags mønster (se bilde), som ligner på en skilpadde (Turtle).

En brikke regnes som «ledig» om den kan flyttes på (til venstre eller til høyre) uten at den forstyrrer andre brikker. Målet med spillet er å ta vekk to og to ledige og LIKE brikker. Spillet er ferdig når alle brikkene har blitt tatt bort (Vunnet), eller når det ikke er flere brikker du kan ta bort (tapt – eller du kan bruke «Shuffle» om det er mulig – for å legge de gjenværende brikkene ut på nytt). De aller fleste layoutene av standard-oppsettet skal være mulig å klare (ca 97%) – så lenge du gjør de korrekte trekkene på rett tidspunkt.

Varianter av standard oppsett/brikker

Selv om du fint kan spille denne med et «ekte» sett, med brikker, er det nok mest vanlig å spille på PC/Tablet/Mobil. Da kan du som nevnt spille en mengde varianter og oppsett, og få flere alternativer. De vanligste er:
  • Andre ikon/bilder på brikkene, mange oftere lettere å matche raskere enn originalbrikkene.
  • Et spill kan inneholde mange forskjellige layout og levels, med varierende vanskelighetsgrad.
  • Spill med brikker som har spesielle egenskaper, f.eks. jokere, bomber, tidsforskyvere osv.
  • Selv om spillet er ment som et avslappende spill, er det mer og mer vanlig å legge inn tidspress i spillene (du har en viss tid på hvert brett).
  • Mange spill har en Undo-mulighet, noe som gjør at du kan ta vekk noen brikker (og se hvilke som ligger under), gå tilbake, og ta vekk noen andre.
  • Mange nye pc-versjoner uthever de brikkene som er ledige, og de som du kan ta bort. Gjør det lettere å spille.
  • Sist, men ikke minst, så kommer mange nett spill med SHUFFLE-mulighet, det vil si at dersom du står fast, så kan du få «stokket» brikkene som er igjen, og få de lagt ut på nytt, i et nytt mønster. Det gjør at du 100% av gangene vil få «kabalen» til å gå opp.

Kilder:
Wikipedia
Solitaire Mahjongg av Vegard Krog Petersen
Astraware.com


mahjongg.no er produsert av Nyland Online. Copyright © 2015 - 2019